Er is, naar mijn mening, nog veel verwarring over non-binair zijn en trans, hier zijn een aantal voorbeelden

  • Je kan transgender zijn van man naar vrouw en van vrouw naar man en je toch non-binair voelen. Bij een gehele transitie kun je ervoor kiezen om geslachtskenmerken van het andere geslacht als je geboortegeslacht te wensen, want het gewenste geslacht kan deel uitmaken van je genderidentiteit
  • Je kan trans* zijn en fysiek gedeeltelijk in transitie gaan, zoals een borstverwijdering bij geboren vrouwen.
  • Je kan trans* zijn en geen fysieke transitie ondergaan, maar je genderexpressie, dwz gedrag en kleding aanpassen
  • Je kan je non-binair voelen en geen verandering in gedrag en kleding ondergaan
  • Je kan de ene keer meer mannelijk, de andere keer vrouwelijk gedrag vertonen en dit ook in kleding uitdrukken
  • Je kan via je gedrag en wellicht ook makeup je als het andere geslacht uiten, terwijl je kleding tegenovergesteld is
  • Allerlei tussen- en mengvormen

Non-binaire genderidentiteiten uiten zich (althans de meeste non-binaire personen willen dat) zoals ze zich vanbinnen voelen. Ze voelen zich niet thuis in de door maatschappij en religie vastgestelde regels. Dit is het grote verschil met zoals onze maatschappij ooit was. Dat geld ook voor werk, interesses, sport of wat dan ook. De non-binaire mens breekt graag uit die vakjes. In mijn geval zou ik zeggen dat ik geen behoefte heb mij te conformeren aan standaarden. Het kan zover gaan dat je er alternatieve kledingstijlen op nahoudt, zoals metal, punk, grunge, rap, house, klassiek, cyberpunk, Kawaii en andere stijlen. Vooral de kunstzinnigen onder de non-binairen zouden eens wat kunnen experimenteren met stijl en kijk eens wat jou gelukkig maakt.

Zelf ben ik daar ook mee bezig, wel of geen makeup, broek of rok in gothic stijl of just metal. Ik kijk de laatste tijd naar Rupaul’s Dragrace en daar komen ook wat androgyne looks naar voren. Veel van deze jongens hebben vrouwelijke manieren.

Non-binaire genderidentiteiten, zoals ik het zie behelst een enorm spectrum van genderidentiteiten, genderexpressie, geslacht en geaardheden

Hierboven zie je een afbeelding die gemaakt is door Sam Killerman die hier ook lezingen over geeft een boeken over schrijft. Zoals je hierboven ziet kan je je in elk van de vier categorie├źn aangeven aan welke plek je je op het spectrum bevindt, als je een schaal van 1-10 zou hanteren dan zit je over de 2,5 miljoen mogelijkheden en dit is maak een klein rekenvoorbeeldje en dan heb ik het niets eens kleiding, make-up en dergelijke meegerekend, dan zit je aan evenvee variatie als er mensen zijn (geweest). Dat betekent dus uniciteit en dat is wat non-binaire mensen graag willen.