Door de invloed van religie is de wereld ingedeeld in de hokjes ‘man’ en ‘vrouw’. Eerder was het zo dat daaraan rollen werden gekoppeld: de vrouw zorgde voor de kinderen, deed het huishouden, kookte, verzorgde terwijl de man het geld verdiende.

Ook was de expressie bepaald: de vrouw droeg een rok, de man een broek, er waren strikte kledingvoorschriften in in orthodoxe milieus is dat nog steeds zo.

Geaardheid was ook bepaald: iedereen moest hetero zijn.

Begin vorige eeuw ging alles veranderen, de Suffragettes eisten kiesrecht, het was de openbare manifestatie van feminisme, Rond 1960 kwam er naast de seksuele revolutie na de Stonewall Rellen de homo-emancipatie beweging op gang. Rond 1990 kwamen Transgenders in het nieuws hoewel dit al decennia werd bestudeerd vanuit medische, psychologische en antropologische invalshoeken, alleen in Amerika kwamen er per jaar meer dan 30 academische studies in boekvorm uit. Met al deze bewegingen werden de hokjes, vaker aangeduid als kasten, aan het wankelen gebracht. Met deze emancipatie bewegingen en de Prides kwamen crossdressers, travestieten (oorspronkelijk transvestieten), Dragqueens, androgynen, transgenders en dergelijke uit de kast.

Binnen al deze bewegingen kwamen deze hokjes langzamerhand te vervallen. Na 2010 zien we ook non-binaire genderidentiteiten het openbare leven betreden.

Wat is non-binair?

Als we willen weten wat non-binair is moeten we eerst weten wat binair is. Binair is: man óf vrouw zijn, er is niets tussen in. Fundamentalistische gelovigen erkennen dat er niets anders is, ook transgenders, lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen worden bestreden. Op deze discriminatie ga ik nu niet in. Non-binaire personen voelen zich niet thuis in de twee hokjes. Ze ervaren ergens anders bij te behoren dan bij het man-vrouw plaatje

Hierboven zie je een afbeelding van een aantal genderidentiteiten. er is veel meer sommigen spreken van honderden genderidentiteiten. Ik durf te beweren dat er evenveel zijn als het aantal mensen op deze aarde, de hokjes verdwijnen en mensen gaan beseffen hoe uniek ze zijn.

Voor non-binaire mensen is het lastig om aanvaard te worden, onder jongeren wordt steeds vaker geaccepteerd in niet-religieuze omgevingen en daar waar men openminded is, echter hebben non-binaire mensen met discriminatie te maken. het wordt daarom tijd meer aandacht hieraan te besteden en dat wil ik, als non-binaire persoon, gaan doen: voor en met andere non-binaire personen.

Nog even dit over mijn website: Ik richt mij primair op non-binaire personen, LHBTIAPQ gaat over gender en geaardheid, ik neem dus ook geaardheid mee in het plaatjes, maar het non-binaire is het uitgangspunt met alle mogelijke geaardheden.