Gender bestaat uit een aantal onderdelen, die met elkaar bepalen wat genderidentiteit inhoudt. Hieronder vermeld ik ze stuk voor stuk. iedereen bevindt zich ergens op de lijn. Dit zijn gevaste gegevens, want je kunt ergens tussenin zitten.

1. De seksuele identiteit deel ik persoonlijk niet op in CIS of TRANS identiteiten en ook niet hoe je geboren bent, maar hoe je je vanbinnen voelt. Ik weet, ik ga hierin tegen te gevestigde conventies. Ik maak onderscheid tussen seksuele en gender identiteit. Ik gebruik niet geslacht maar seksuele identiteit, vrouw kan voor mij zowel gewenst als geboorte geslacht zijn. We bevinden ons ergens op het spectrum. De temen demigirl en demiboy zijn seksuele identiteit die zich tussen man en vrouw in bevinden, uitgezonderd interseks wat een natuurlijk verschijnsel is. Een demigirl kan een transvrouw zijn die voor een gedeeltelijke transitie kiest, dat geld ook voor een demiboy. Omwille van de ruimte heb ik geen personen genoemd die geslachtsloos geboren zijn, of naar een geslachtloze transitie willen en derhalve geen geslachtskenmerken verlangen, maar dit behoort ook tot de mogelijkheden.

2. Genderidentiteit kan losstaan van het (gewenste) geslacht en bepaalt hoe je je vanbinnen voelt. Dat kan agender zijn, dus geen specifieke genderidentiteit, gender non-conforming, dan bepaal je zelf hoe je je voelt of e voelt je niet thuis in een specifiek geslacht, masculien, dan voel je je mannelijk, ongeacht je geslacht, bigender is wanneer je je thuisvoelt in beide genders en feminine is wanneer je je vrouwelijk voelt ongeacht je seksuele identiteit. Er zijn overig veel meer genderidentiteiten of combinaties, zoals trigender, genderqueer en nog veel meer.

3. Gender presentatie (gedrag) is hoe je je uitdrukt in je gedrag, bedenk dan dan je een combi in gedrag kunt maken: masculien en feminiene gedrag. Hier heb ik het ingedeeld in masculien de mannelijke uitdrukking in gedrag, genderneutraal en neutrale uitdrukking in gedrag, feminine een vrouwelijke uitdrukking in gedrag, androgyne een combinatie van mannelijk of vrouwelijk gedrag en gender en tenslotte non-conforming waar men zich vrij uitdrukt in. Combinaties zijn mogelijk.

4. Gender expressie (kleding) is hoe je je uitdrukt in je kleding, bedenk dan dan je een combi van kleding kunt maken: masculien en feminiene kleding. Hier heb ik het ingedeeld in masculien de mannelijke uitdrukking in kleding, genderneutraal en neutrale uitdrukking in kleding, feminine een vrouwelijke uitdrukking in kleding, androgyne een combinatie van mannelijk of vrouwelijk kleding en gender en tenslotte non-conforming waar men zich vrij uitdrukt. Combinaties zijn mogelijk.

5. Seksuele geaardheid is op wie je valt, dat kan aseksueel, je niet seksueel tot iemand aangetrokken voelen, demiseksueel een (gedeeltelijke) aantrekkingskracht ervaren, heteroseksueel uitsluitend aangetrokken tot het tegenovergestelde geslacht, biseksueel tot mannen en vrouwen aangetrokken voelen, homoseksueel uitsluitend aangetrokken voelen to personen van je eigen geslacht en panseksueel je aangetrokken voelen tot personen ongeacht geslacht of gender of ergens er tussenin of uitsluitend vallen op transpersonen, interseks personen of wat je je maar kan bedenken.

6. Romantische / seksuele gerichtheid betekent welke relatievorm je kiest: Aromantisch dan heb je eigenlijk geen interesse, monogaam dan wil je uitsluitend een vaste partner, questioning dan ben je er nog niet uit en ben je je nog aa het oriƫnteren, een swinger dan wissel je van partner en zoek je geen vastigheid, en polyamoreus dan heb je meerdere, min of meer vaste of losse partners.

Dit alles hoort bij gender en seksualiteit en rekenkundig gezien zijn er dan minstens 152.587.890.625 mogelijkheden dan komt neer op alle individuen in heden verleden en toekomst en dan reken ik niet eens de tussenliggende mogelijkheden en voorkeuren, identiteiten, geslacht, geaardheden en dergelijke die ik nog niet genoemd heb.

Ik zal op elk van de hierboven summier genoemde punten nader ingaan in volgende artikelen.