ORSTEN zijn voor de meeste mannen en vrouwen belangrijk. Of je nu een hetero man of vrouw ben, lesbisch, biseksueel of welke geaardheid dan ook. Voor Transvrouwen kunnen borsten belangrijk zijn. In mijn geval ben ik transfeminine en wil ik dat mijn androgyne lichaam er vrouwelijk uitziet, op dit moment heb ik een kleine cup A, maar ik wil bijvoorbeeld naar B. Voor transvrouwen is er een Regeling Borstvergroting van de Rijksoverheid. Hiervoor heb je een ingevuld formulier nodig van de arts van bijvoorbeeld het VUMC die op de website staat, je moet minstens een jaar hormonen hebben, je hebt een schermafbeelding van de bankrekening met naam nodig, een uittreksel uit het bevolkingsregister en een foto van je paspoort (met foto en gegevens). Voor de exacte vereisten, zie onderstaande quote van de website van de overheid:

Aanvraagcriteria

Transvrouwen van 18 jaar of ouder kunnen subsidie aanvragen wanneer zij de overtuigende wens hebben om een borstvergrotende operatie te ondergaan.

Aanvragers moeten langer dan vier maanden in Nederland wonen en staan ingeschreven in de Basisregistratie Personen (het bevolkingsregister bij de gemeente).

Aanvragers moeten aantonen dat zij in het kader van hun transitie minimaal een jaar genderbevestigende hormonen hebben gebruikt op voorschrift en onder begeleiding van een arts. Ook transvrouwen die om medische redenen geen hormoontherapie kunnen volgen of om medische redenen zijn gestopt met de hormoontherapie kunnen subsidie aanvragen.

Transvrouwen die al een borstvergroting hebben laten uitvoeren, komen niet in aanmerking voor deze subsidieregeling.

Transvrouwen die aanspraak kunnen maken op vergoeding van de operatie via de zorgverzekering kunnen geen aanspraak maken op de subsidie. Die vergoeding is er wanneer er geen of nauwelijks borstgroei is (‘agenesie’ of ‘aplasie’). Daar is sprake van als er geen plooi onder de borst aanwezig is (‘inframammairplooi’) en er minder dan 1 centimeter klierweefsel is. Dit wordt met een echo aangetoond.

Bron: Rijksoverheid aanvraag subsidie borstvergroting voor Transvouwen

ASTECTOMIE oftewel borstverwijdering bij Transmannen of non-binaire personen wordt wel rechtstreeks vergoed door de Zorgverzekeraar, behalve bij Pro Life, wat een christelijke verzekeraar is die niets vergoed als het gaat om transgenders. De GenderClinic verricht ook deze operatie. Kijk voor meer informatie bij de site van GenderClinic over Mastectomie. Bij sommige transmannen zijn de borsten juist een sta in de weg, niet iedereen heeft deze wens, maar het merendeel wel. Het inbinden van borsten is niet goed voor de gezondheid, dus kiezen transmannen en sommige non-binaire personen voor het verwijderen van de borsten.

Niet alle non-binaire personen hebben de wens tot borstvergroting of -verwijdering te laten verrichten; per individu is dit anders. Dit gebeurt alleen als er sprake is van dysforie, dat wil zeggen: ongenoegen met bepaalde primaire of secundaire geslachtskenmerken. Voor mij geldt wel het verlangen naar een volledige fysieke transformatie naar vrouw, terwijl mijn genderidentiteit toch non-binair is. Dit heeft niets te maken met een identiteitscrisis, want deze wereld zal zo langzamerhand gaan merken dat het aantal non-binaire personen zal toenemen, ongeacht hun geaardheid. Hierover zal ik een ander artikel gaan schrijven.