Informatie van de website van GenderClinic

De ingreep

De medische term voor deze ingreep is subcutane mastectomie. Het doel is meer dan alleen een platte borst. Het gaat ook om een esthetisch mannelijk uiterlijk, met minimale littekens. Mastectomie omvat verwijdering van de borsten en het vormgeven van de mannelijke borst, een juiste afmeting van tepels en tepelhof en in veel gevallen herpositionering ervan.

Een mastectomie omvat:

  • Verwijdering van het grootste deel van het borstweefsel;
  • Verwijdering van overtollige huid;
  • Verwijdering van de borstplooi; 
  • Op maat maken van de tepel / tepelhof en herpositionering ervan 

De verschillende technieken voor mastectomie zijn:

  • Keyhole techniek
  • Donut procedure
  • Batwing procedure
  • Dubbele incisie
  • Omgekeerde T

Keyhole techniek

De Keyhole procedure is ideaal voor mensen met een klein bovenlijf en een elastische huid. Tijdens deze procedure wordt een kleine incisie gemaakt langs de onderkant van de tepelhof, en het borstweefsel wordt verwijderd via deze incisie. Het kan worden gecombineerd met liposuctie om het gebied rondom het tepelhof tepel af te vlakken. Bij de Keyhole techniek wordt de tepelsteel intact gelaten en wordt de tepelhof niet vergroot.

Zenuwsensatie blijft gehandhaafd. Algemene anesthesie wordt gebruikt. U wordt niet gekatheteriseerd.

Donut procedure

De medische term is peri-areolaire concentrische cirkeltechniek. De Donut procedure is ideaal voor diegenen met een klein bovenlijf, of met B-sized borst en goede huidelasticiteit. Tijdens deze ingreep wordt een incisie gemaakt rondom de grens van het tepelhof. Ook wordt een tweede, grotere concentrische cirkelincisie gemaakt en de resterende ring van huid verwijderd. Nadat het borstweefsel is verwijderd, wordt een “pursestring”-techniek gebruikt om de huid samen te brengen en deze aan te sluiten op de randen van de tepelhof, die mogelijk eerst wordt verkleind en in positie wordt gebracht. Met de Donut-procedure blijft de tepelsteel intact. Meestal wordt de tepel niet verkleind vanwege vascularisatieproblemen. Zenuwsensatie wordt vaak gedeeltelijk behouden. Omdat de binnenste cirkel een kleinere diameter heeft dan de buitenste cirkel, ontstaat er wat huidrimpeling langs het cirkelvormige litteken.

Extra liposuctie kan worden uitgevoerd. Algemene anesthesie wordt gebruikt. U wordt niet gekatheteriseerd.

Batwing procedure

Ook wel Fishmouth-incisie genoemd.

De Batwing-procedure is ideaal voor mensen met een B-formaat borst met minder huidelasticiteit en een beetje ptosis. Tijdens deze procedure wordt een incisie gemaakt rondom de rand van het tepelhof en wordt een tweede, grotere concentrische cirkelincisie gemaakt. Extra huid aan de mediale en laterale zijde van deze cirkel wordt driehoekig verwijderd. De resulterende ring met laterale driehoekige verlengingen van de huid (de “Batwing”) wordt verwijderd. Het horizontale litteken wordt in lijn gebracht met de tepelhof. Met de Batwing-procedure blijft de tepelsteel intact. Meestal wordt de tepel niet verkleind vanwege vascularisatieproblemen. Zenuwsensatie blijft vaak gedeeltelijk in tact.

Extra liposuctie kan worden uitgevoerd. Algemene anesthesie wordt gebruikt. U wordt niet gecatheteriseerd.

Dubbele Incisie 

Deze procedure is de meest gebruikte techniek en is ideaal voor mensen met een middelgroot tot groot bovenlijf. Tijdens deze procedure wordt de huid op de borst langs twee horizontale incisies geopend, links en rechts van de tepelhof en in de borstplooi. De huid wordt open gehouden en het borstweefsel wordt verwijderd. Extra liposuctie kan worden uitgevoerd om het contour aan te passen. Het resulterende litteken wordt in de borstplooi geplaatst. De tepels worden verwijderd, aangepast qua grootte, en op de borst op de gewenste plaats vast gezet. De tepeltransplantaten worden vastgezet met een verband dat aan de huid gehecht is om ingroei te bevorderen. Deze verbanden worden verwijderd op de polikliniek op de vijfde dag na operatie. Na tepel transplantatie hebben patiënten een beperkt gevoel in de tepel en het tepelhof. Soms is het mogelijk om de originele tepelsteel en zenuw te behouden. In die gevallen behoudt de tepel zijn bloedtoevoer en wordt het zenuwgevoel (gedeeltelijk) behouden.

Algemene anesthesie wordt gebruikt. U wordt niet gekatheteriseerd.

Omgekeerde T

De Omgekeerde-T procedure is ideaal voor mensen met een groot bovenlijf en een wat inelastische huid. De procedure is vergelijkbaar met de Dubbele Incisie methode maar dan met een extra verticale excitie. Deze extra verticale huiduitsnijding maakt het herverdelen van de borsthuid mogelijk zonder al te veel ‘vouwen’ van de huid.
De tepels worden verwijderd, aangepast qua grootte, en op de borst op de gewenste plaats vast gezet. De tepeltransplantaten worden vastgezet met een verband dat aan de huid gehecht is om ingroei te bevorderen. Deze verbanden worden verwijderd op de polikliniek op de vijfde dag na operatie. Na tepel transplantatie hebben patiënten een beperkt gevoel in de tepel en het tepelhof. Soms is het mogelijk om de originele tepelsteel en zenuw te behouden. In die gevallen behoudt de tepel zijn bloedtoevoer en wordt het zenuwgevoel (gedeeltelijk) behouden.

Extra liposuctie kan worden uitgevoerd om het contour aan te passen. Algemene anesthesie wordt gebruikt. U wordt niet gekatheteriseerd.

Mastectomie

Meer informatie?Gender ClinicBiltseweg 143735 ME Bosch en Duin+31(0)88 – 8910019Neem contact op

Nazorg

Na de operatie heeft u meestal twee drains (één aan elke kant) onder de huid, die uitkomen via een kleine incisie onder elke arm. Aan beide uiteinden vang een klein reservoir het overtollig bloed en lymfevocht op. De drains worden de dag na de operatie verwijderd. Meestal kunt de dag na de operatie naar huis.

We plannen een follow-up moment in na 1 week zodat de arts kan zien of alles in orde is en de wonden goed genezen. Na een procedure met tepel transplantaten (dat is bij Dubbele incisie en bij Omgekeerde T chirurgie) worden de tepel transplantaten met een verband aan de huid gehecht om ingroei te bevorderen. Deze verbanden moeten droog blijven (douchen is niet toegestaan) en worden rond de vijfde dag na operatie op de polikliniek verwijderd.

We adviseren u om een ​​compressiebinder te dragen na de ingreep, 24/7 gedurende minimaal vier weken. Het verband helpt voorkomen dat vloeistof zich ophoopt en helpt de huid zich aan de borstwand te hechten. 

Vier weken na operatie is er weer een controle moment door de arts, om te zien of de wonden goed genezen. Tevens wordt aangegeven hoe lang u het compressievest nog moet dragen en advies gegeven over het afbouwen ervan. 

Circa 3 tot 4 maanden na operatie is het laatste, fysieke controle moment bij de arts