Vandaag wil ik twee onderwerpen bespreken, die noodzakelijkerwijs niet met elkaar samenhangen, maar die ik wil bespreken aan de hand van mijn eigen zoektocht.

In 2017 voelde ik mijn onderdrukte vrouwelijke kant opkomen, zodanig dat ik er niet meer aan kon ontkomen. Er leek een innerlijke strijd plaats te vinden tussen mijn mannelijke en vrouwelijk kant, eigenlijk tussen de ‘verwijfde man’ en het ‘manwijf’ in mijzelf; beide kanten die overhellen naar het andere eind van het genderperspectief. Het was tijd voor de emotie, die mijn leven lang was onderdrukt, mijn EQ 1. Ik ging mijn weg in transgenderland, wetende dat dit niet het einde van mijn reis betekende.

Van transvrouw naar Non-binair

Ik heb ongeveer 1½ jaar lang in de vrouwengroep van Transvisie verkeerd, maar na verloop van tijd voelde ik er mij niet meer thuis. Ik begon balans terug te vinden. Aangezien in een hoog IQ 2 heb begon ook dit aan mij te trekken. Ik ben een aantal maanden bezig geweest met een herbezinning en met studie, ok verdiepte mij in academische boeken en artikelen op het gebied van psychologie, antropologie, cultuur, politiek, geschiedenis, hersenonderzoek en meer. Bij toeval kwam ik terecht bij mensen met een non-binaire genderidentiteit. Non binaire genderidentiteiten zijn genderidentiteiten die tussen man en vrouw invallen, of die erbuiten vallen. Een andere keer ga ik in op die andere genderidentiteiten.

Crisis

Ik ben vanaf dat moment de bijeenkomsten van TransAnders gaan bezoeken, een plek waar ik mij meer thuis voelde dan bij de vrouwengroep. Daar ontmoette ik verschillende mensen, onder meer iemand die nu een goede vriendex 3 is geworden. Tijdens de bijeenkomsten van TransAnders werd ik enorm getriggerd door de woorden relatie en seks. Ik begon te huilen en kon niet stoppen en ik begreep niet waarom. Ik ben op gesprek gegaan bij een psychotherapeut, omdat ik suïcidale gedachten had. Steeds werd ik getriggerd als het gesprek op relatie of seks kwam en dat bracht mij zo in een depressie en wanhoop, dat ik het leven niet meer zag zitten.

Antwoord 1: Agender

De eerste duidelijkheid die ik kreeg is dat ik buiten het man/vrouw plaatje val, mij dus niet identificeer met noch man, noch vrouw. Ik ben geen mevrouw, geen meneer, alhoewel ik hat fysiek-mannelijke deel wil laten transformeren in het vrouwelijke d.m.v. plastische chirurgie, het geboortegeslacht past niet bij mij. Dit uit zich in alles, je zou met ook androgyn kunnen noemen, maar agender 4 past beter. Maar dit was niet het einde van de zoektocht.

Antwoord 2: Aseksueel

In een gesprek met mijn vriendex, sprak deze over het aseksueel zijn: d.w.z. geen tot zeer weinig behoefte hebben aan seksualiteit. Persoonlijk ben ik dol op knuffelen, maar de gedachte aan seks heeft mij altijd bang gemaakt, ook in mijn voormalige huwelijk. Ik heb behoefte aan een ‘maatje’ en zijn; een emotionele, kunstzinnige en intellectuele verbinding. Dit hoeft geen ’traditionele relatie’ te zijn, maar wederzijds vertrouwen die niet gericht is op seks, maar op die dingen wat ik altijd belangrijk heb gevonden. Dat betekent primair vriendschap op een dieper niveau, er voor elkaar zijn, ook op afstand, want dat is ook van betekenis. Een aseksueel is niet dat er geen behoefte is aan fysiek contact, maar het seksuele aspect is niet of nauwelijks aanwezig en zeker geen drijfveer.

Ik ben er nog niet helemaal uit, maar mijn vriendex heeft mij de ogen geopend voor mijn aseksualiteit. Als ik meer te weten kom in mijn zoektocht zal ik daar een nieuwe blog over schrijven. Het aseksueel zijn betekent niet dat ik nooit behoefte zou kunnen krijgen, maar het is tot nu toe altijd afwezig geweest; ik heb vrijwel mijn hele leven seksloos en relatie-loos geleefd. Mijn zoektocht gaat door en in ken dankbaar voor vriendschap en vertrouwen.

Strijd vanbinnen

Hoevaak ben ik zelf niet in een situatie geweest dat ik dacht ‘verliefd’ te zijn. Wat ik verlangde was gewoon knuffels, maar de andere partij had andere verwachtingen of speelde een spel; ik weet het niet. Dat gebrek aan seksuele drive maakte dat het nit werkte. Tussen man en vrouw in, ook lichamelijk, of juist beiden of geen van beiden is een verwarrende situatie van non-binaire mensen, zeker als je seksualiteit afwijkend is, als er angst is voor intimiteit, schaamte omdat je niet bent want je vanbinnen voelt. Mijn heeft dat te vaak en teveel een gebroken hart opgeleverd. In een wereld waar seks het meeste belangrijke lijkt te zijn en ik alleen droom dat een ander in mijn armen ligt of die ander bij bij lijkt in de ogen van ‘de normale seksuele mens’ een stoornis. Aseksueel is een geaardheid, het zo als homoseksueel, lesbisch, biseksueel, heteroseksuele, panseksueel, polyamorie of welke andere geaardheid dan ook.

Aseksualiteit betekent niet dat er nooit behoefte is aan seks, het is nauwelijks, bijna niet of helemaal niet aanwezig. Daarentegen, nu spreek ik voor mij, heb ik wel behoefte aan tederheid, knuffels, innige vriendschap, hand in hand lopen, een kus en dergelijke. Ik hoop dat er meer begrip komt, niet alleen voor een non-binaire genderindentiteit als agender, maar ook voor aseksualiteit.

___________________________________________

Voetnoten

1 EQ wordt geassocieerd met een vrouwelijke eigenschap, emotioneel of sociaal intellect, duidend op invoelend vermogen.
2 IQ, Intelligentie Quotient, over het algemeen toebedacht aan mannen, hoewel dit een vrij binaire en seksistische benadering is
3 de *ex is een aanduiding dat deze persoon zich ook als non-binair identificeert

4 Agender betekent letterlijk geen gender, een identificatie met noch man, noch vrouw.