Ik ben aangeland bij het laatste onderdeel van mijn opleiding tot Sekscounselor en Relatiecoach. Mijn onderzoek gaat de laatste maand in en ik ben al bijna zover om een voorlopige conclusie te trekken, namelijk dat ik met mijn opleiding, kennis en kunde mensen zou kunnen helpen. Spreken over seksualiteit lijkt nog steeds een taboe, zeker als het gaat om mensen met een beperking, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Openlijk spreken met vertrouwde mensen, maar ook met een sekscounselor zoals ik, kan je op weg helpen gelukkig te worden. Ieder mens heeft recht op geluk.

Ik wil er mijn beroep van maken, met name als het gaat om mensen met autisme en/of ADHD, maar ook degenen met een beperking. Er is veel eenzaamheid en dat kan ik goed aanvoelen, omdat ik ook deze diagnoses heb en lesbisch ben. Ook onder lesbiennes, met of zonder autisme en/of ADHD is er veel leed, iedereen verlangt naar liefde en seks want dat maakt dat wij mensen zijn, maar er zijn natuurlijk ook mensen die aseksueel zijn en ook hen moeten we een luisterend oor bieden, want de maatschappij begrijpt dit niet. Daarom wil ik er regelmatig over schrijven, en dat doe ik ook op Autisme Digitaal en binnenkort ook op een andere autisme organisatie, zodra dit erop staat zal ik hier ook een link delen. Verder ben ik in gesprek met een GGZ organisatie, een LHBT organisatie en wil ik binnenkort ee gesprek met een landelijke Autisme organisatie waar ik ben voorgedragen. Binnenkort volgt er meer nieuws.

S.M.A.R.T.ER.

Bij gesprekken, net als in coaching, werken we met SMARTER doelen, dat wil zeggen:

  • Specifiek. Ik moet ervoor zorgen dat de wensen en problemen goed worden omschreven
  • Meetbaar. Door concrete doelen te stellen, kan ik bewerkstelligen, met de client dat we een voortgang kunnen zien
  • Aanvaardbaar. Samen komen we overeen dat we daadwerkelijk kunnen bereiken wat we voor ogen stellen
  • Realiseerbaar. Het moet daarom duidelijk zijn en haalbaar
  • Tijdgebonden. We moeten overeenkomen iets, of een deel in een bepaalde periode te bereiken
  • Evalueren. Uiteindelijk moeten we bekijken of we bepaalde doelen hebben bereikt, dit kan elke sessie terugkomen
  • Review/revisie. We kunnen alles nog eens doornemen en kijken of doelen eventueel bijgesteld moeten worden, of dat er nieuwe punten aan het licht komen

Als Counselor ben ik aan voorwaarden gebonden. We stellen daarom een contract op, waarin we overeenkomen hoe we te werk gaan en daarbij worden de voorwaarden waaraan ik moet voldoen geformuleerd, tenslotte moet ik transparant en betrouwbaar zijn. Ook wordt een prijs per sessie bepaald.

Nu in de afrondende fase ga ik mij daar al in verdiepen.Ik heb dan ook een pagina, getiteld “Ethische Code” aangemaakt, waarin ik de regels van de beroepsvereniging heb vermeld.